Et år i Spania med barn: En foreldres overlevelses guide

Innledning

Hei, eventyrlystne foreldre! Har du noen gang funnet deg selv stirrende på et kart over Europa, fingrene dine trommer på den solfylte sørlige kysten av Spania og tenker, «Hvorfor ikke?» Vel, hvis du har tenkt på å bytte ut brunost og skiturer med paella og siesta, da har du kommet til rett sted! Jeg er her for å guide deg gjennom det eventyret.

Dette innlegget er basert på personlig erfaring og litt undersøkelse. Når jeg sier «litt» mener jeg flere timer med Google søk, samtaler med ekspats, og noen innflytningsdokumenter som jeg burde ha kastet for lenge siden.

Før du reiser: Det praktiske

La oss være ærlige, flytting er sjelden en dans på roser. Men med litt forberedelse kan du i det minste unngå tistler. Her er noen ting å vurdere:

  • Forsikring: Du vil være forsikret fra topp til tå, og særlig for tingene som stikker ut, som små barn som har en tendens til å utforske verden med alle sine sanser (og alle sine lemmer).
  • Bolig: Finn et sted å bo før du reiser. Ja, du vil nok unngå å leie den beryktede leiligheten ovenpå den lokale flamenco-klubben som holder på til soloppgang hver eneste dag.
  • Dokumenter: Pass, NIE-nummer, bankkonto… Husk å ta med alt. Du vil takke deg selv senere.

Gjør deg kjent med ditt nye hjem

Spania er kjent for sin rike kultur, smakfulle mat, og (å ja!) fotball. Hvis du vil at barna skal ha den beste opplevelsen, bør du vurdere følgende:

  • Språk: Ingen press her, men å kaste noen «hola» og «gracias» rundt vil ikke skade.
  • Aktiviteter: Få barna involvert i lokale aktiviteter. Hvem vet, kanskje din lille er det neste store talentet i La Liga.

Planlegge reiser til Norge

Å beholde båndene til hjemlandet er viktig. Inviter venner over til paella-middag og planlegg regelmessige besøk hjem til jul for å sørge for at barna ikke mister kontakten med venner.

Håndtere utfordringer som en innfødt

Ja, livet i Spania kan by på noen utfordringer.

  • Tålmodighet: Ikke alle ting skjer i rekordtid her, og det er en del av sjarmen. Papirarbeid kan ta tid, og ventetiden for helsetjenester kan være lang, så lær deg å si «mañana» (i morgen) og smil.
  • Leieforhold: Spania er vakkert, men ikke alle utleiere er like engler. Det kan være lurt å få hjelp til å lese gjennom kontrakter. En advokat eller gestoria kan hjelpe deg med det.
  • Finanser: Når det kommer til banktjenester, er BBVA banken du vil åpne konto i.

Kapittel 1: Forberedelsene – det nødvendige papirarbeidet

La oss dykke dypere inn i den utrolige, mystiske verden av byråkrati. Ja, du leste riktig – det er på tide å snakke om papirarbeidet!

Pass og Visum: Du er sannsynligvis allerede klar over dette, men det er verdt å gjenta: Pass er nødvendig for å reise innenfor Europa. Så før du pakker koffertene og setter kursen mot solfylte Spania, sørg for at alle i familien har et gyldig pass. Selv om barn kan være inkludert i foreldrenes pass i noen tilfeller, anbefaler mange at barn har sitt eget pass, spesielt hvis de skal reise uten foreldrene.

Som en borger i et EØS-land har du rett til å bo og jobbe i Spania uten visum. Dette er flott, men det betyr ikke at du ikke trenger å dokumentere deg selv. Du vil fortsatt trenge passet ditt for å bevise din identitet og statsborgerskap, så sørg for at det ikke går ut snart.

NIE-nummer: NIE-nummeret ditt (Número de Identificación de Extranjero) er den viktigste brikken i det spanske byråkratiske puslespillet. Dette nummeret vil bli bedt om for omtrent alt: åpning av en bankkonto, inngåelse av en mobiltelefonkontrakt, til og med å sette opp strøm og vann i hjemmet ditt.

For å få et NIE-nummer må du vanligvis søke personlig på en politistasjon i Spania som håndterer disse forespørslene. Noen ganger kan du søke via et konsulat eller en ambassade før du reiser. Du vil måtte fylle ut skjemaet EX-15, betale en avgift, og deretter vise passet ditt og en kopi. Det kan være lurt å søke om dette nummeret så snart du vet at du flytter til Spania, fordi det kan ta litt tid å få det.

Residencia: Hvis du planlegger å være i Spania i mer enn tre måneder, må du registrere deg som resident. Dette gjøres ved den lokale «Oficina de Extranjeros» eller på en politistasjon. Prosessen innebærer å fylle ut skjemaet EX-18, betale en avgift, og vise passet ditt, bevis på at du har helseforsikring i Spania, og bevis på at du har nok midler til å støtte deg selv. Så snart du har residencia, vil du være offisielt registrert som bosatt i Spania.

Skatt: Selv om vi alle hater å snakke om skatter, er det viktig å sørge for at skattesituasjonen din er i orden. Hvis du skal bo i Spania mer enn 183 dager i året, vil du bli ansett som en skattemessig resident og være ansvarlig for å betale inntektsskatt der. Det er en god idé å konsultere en skatteekspert for å sørge for at du er i samsvar med både norske og spanske skattelover.

Det er verdt å merke seg at det kan være skatteavtaler mellom Norge og Spania som kan påvirke din skattesituasjon. For eksempel kan du kanskje unngå dobbeltbeskatning på bestemte typer inntekt.

Helseforsikring: Du vil sannsynligvis trenge helseforsikring for deg og din familie mens du er i Spania. EØS-borgere kan vanligvis bruke sitt Europeiske Helsekort (EHIC) for tilgang til visse helse- og medisinske tjenester, men dette er ikke ment å være en erstatning for helseforsikring. Du bør se på private helseforsikringstilbud. Sørg for å undersøke og sammenligne tilbudene nøye før du velger.

Det er mye å tenke på når det gjelder å forberede seg til å flytte til et annet land. Det kan være utfordrende og tidskrevende å navigere i alle disse kravene, men vær tålmodig og husk hvorfor du gjør det – for å starte ditt spennende nye liv i Spania!

I neste del vil vi se nærmere på leiebolig i Spania.

Kapittel 2: Finn ditt nye hjem – bolig i Spania

Nå som du har sortert ut det grunnleggende papirarbeidet, er det på tide å finne et sted å bo. Å finne det perfekte stedet for deg og familien din i Spania kan være en ganske utfordrende prosess, men med litt tålmodighet og research, vil du helt sikkert finne et hjem som er verdt innsatsen.

Bestem deg for en region: Spania er et mangfoldig land, med mange forskjellige regioner og livsstiler å velge mellom. Foretrekker du det travle bylivet i Madrid eller Barcelona? Eller kanskje du drømmer om en avslappet livsstil ved kysten, i Valencia, Costa del Sol eller Kanariøyene? Kanskje du til og med tiltrekkes av den mer landlige livsstilen på den spanske landsbygda? Før du kan begynne å lete etter bolig, må du først bestemme deg for hvilken region som passer best til din livsstil og behov.

Lær om markedet: Det spanske eiendomsmarkedet kan være svært forskjellig fra det norske. For det første er det generelt mye billigere å leie i Spania enn i Norge. Imidlertid kan du også forvente at boligstandardene kan være lavere, spesielt i billigere eiendommer. Det er også vanlig at utleiere krever et depositum på en til to måneders leie.

En annen forskjell er at det i Spania er mer vanlig å leie møblerte boliger enn i Norge. Dette kan være en fordel siden det sparer deg for bryet og kostnadene med å flytte møbler.

Bruk en eiendomsmegler: Selv om det kan være fristende å prøve å finne en bolig på egenhånd for å spare penger, kan det være lurt å bruke en eiendomsmegler, spesielt hvis dette er din første gang du leier i Spania. En god megler vil hjelpe deg med å navigere i markedet, forhandle leiebetingelser på vegne av deg, og hjelpe deg med å unngå potensielle fallgruver.

Se på mange eiendommer: Ikke forhast deg når du skal finne en bolig. Prøv å se på så mange eiendommer som mulig før du tar en beslutning. Dette vil gi deg en bedre følelse av hva som er tilgjengelig i ditt prisklasse, og vil også hjelpe deg med å finne ut hva du virkelig ønsker i et hjem.

Undersøk nabolaget: Når du ser på eiendommer, sørg for å ta deg tid til å utforske nabolaget også. Er det trygt? Er det stille eller bråkete? Er det nær skoler, butikker og offentlig transport? Husk, du leier ikke bare et hus – du leier også en beliggenhet.

Les kontrakten nøye: Når du til slutt har funnet et sted du liker og er klar til å signere leiekontrakten, sørg for å lese kontrakten nøye. Hvis det er noe du ikke forstår, ikke nøl med å spørre om det eller å søke juridisk rådgivning. Husk, når du først har signert kontrakten, er det ingen vei tilbake!

Å finne det perfekte hjemmet i Spania kan være en tidkrevende prosess, men med litt tålmodighet og grundighet, vil du helt sikkert finne det perfekte stedet for deg og familien din. I neste del vil vi se på å integrere deg og din familie i det spanske samfunnet.

Kapittel 3: Kulturell integrasjon – omfavne det spanske livet

Det å flytte til et nytt land er mer enn bare å bytte adresse, det handler om å omfavne en helt ny livsstil. Her er noen tips om hvordan du og familien din kan integrere dere i det spanske samfunnet.

Lær språket: Det å mestre det lokale språket er nøkkelen til å føle seg hjemme i et nytt land. Spanjolene er generelt vennlige og imøtekommende, men å kunne kommunisere på spansk vil åpne dørene til dypere og mer meningsfulle interaksjoner. Det vil også hjelpe deg med å håndtere hverdagsoppgaver, som å handle mat, betale regninger og håndtere offentlige tjenester. Barna dine vil mest sannsynlig raskt lære seg spansk i skolen, men det kan være nyttig for hele familien å ta spanskkurs før flyttingen.

Forstå kulturen: Spania har en rik og variert kultur, med mange tradisjoner og festivaler. Ved å delta i lokale feiringer og arrangementer, kan du lære mer om den spanske kulturen og skape meningsfulle minner med familien din. Prøv å omfavne lokale skikker og levemåter, det være seg siestaen, tapas-kulturen, eller flamenco-dansen.

Bygg et nettverk: Å bygge et nettverk av venner og bekjente vil være en viktig del av integreringsprosessen. Det kan være en god idé å bli med i lokale foreninger, idrettslag eller frivillige organisasjoner. Disse miljøene kan være en flott måte å møte folk og knytte vennskap. Husk, det er viktig å skape forbindelser med både andre utlendinger og lokalbefolkningen.

Integrer barna: Hvis du har barn, vil det å hjelpe dem med å tilpasse seg det nye hjemlandet være en stor del av integreringsprosessen. Vurder å melde dem på lokale idrettslag, kunstklubber, eller andre fritidsaktiviteter. Dette vil hjelpe dem å møte andre barn, lære det lokale språket, og bli komfortable i det nye miljøet.

Vær tålmodig og åpen for nye opplevelser: Integrering tar tid. Det vil være øyeblikk av frustrasjon og hjemlengsel. Men det vil også være øyeblikk av glede, oppdagelse, og en følelse av prestasjon. Prøv å omfavne alle disse opplevelsene og husk at det å flytte til et nytt land er en læringsprosess.

Å omfavne det spanske livet kan være en utrolig berikende og gledelig opplevelse. Med litt tålmodighet, innsats og en åpen holdning, kan du og familien din bli fullt ut integrert i det spanske samfunnet. I neste del vil vi se på hvordan du kan forberede barna dine på flyttingen til Spania.

Kapittel 4: Forbereder barna – Hjelp barna til å omfavne det spanske livet

Å flytte til et nytt land kan være en spennende, men også en skremmende opplevelse for barn. Her er noen tips for å hjelpe barna dine med å tilpasse seg livet i Spania.

Involver barna i planleggingen: Barn føler seg ofte mer trygge og engasjerte når de føler at de har en viss kontroll over situasjonen. Inkluder dem i planleggingsfasen så mye som mulig. La dem bidra med sine egne ideer og tanker om flyttingen.

Forbered dem på kulturelle forskjeller: Spania kan være veldig forskjellig fra Norge på mange måter – fra maten til skolegangen, fra språket til de sosiale normene. Snakk med barna dine om disse forskjellene og hjelp dem å forstå at det er normalt at ting er annerledes.

Lær dem litt spansk: Selv om barna dine kommer til å gå på en norsk skole i Spania, kan det være veldig nyttig for dem å lære seg litt spansk. Det vil hjelpe dem å kommunisere med lokalbefolkningen, forstå skilt og menyer, og føle seg mer komfortable i det nye miljøet.

Skaff venner: Forsøk å skaffe noen spanske venner for barna dine før du flytter. Hvis det ikke er mulig, prøv å finne noen norske familier som allerede bor i Spania som barna dine kan bli kjent med. Dette vil gi dem noen kjente ansikter og hjelpe dem med å føle seg mer hjemme.

Vær positiv, men realistisk: Det er viktig å vise barna dine at du er begeistret for flyttingen, men det er også viktig å være realistisk. Fortell dem at det vil være utfordringer, men at de kan takle dem. Forklar at det vil ta litt tid å tilpasse seg, men at det også vil være mange morsomme og spennende nye opplevelser.

Å hjelpe barna dine med å tilpasse seg livet i Spania kan være en stor oppgave, men med litt forberedelse og mye kjærlighet, vil de sannsynligvis trives i deres nye hjemland. I det neste og siste kapittelet, vil vi se på de siste trinnene du bør ta før du forlater Norge.

Kapittel 5: Forberedelser før avreise – Alt er klart for avreise!

Nå som du har planlagt alt, fra å finne et hjem til å forberede barna, er det på tide å gå gjennom de siste forberedelsene før du forlater Norge. Her er noen viktige ting å huske på.

Sjekk dokumentene dine: Før du forlater Norge, er det viktig å sørge for at alle dokumentene dine er i orden. Dette inkluderer pass, visum, arbeidstillatelser, fødselsattester, vaksinasjonsbevis og så videre. Det kan være lurt å ta kopier av alle viktige dokumenter og oppbevare dem på et trygt sted.

Ordne med bank og forsikring: Sørg for at du har ordnet med bankkontoen din og alle forsikringsdetaljer før du drar. Dette inkluderer å overføre penger til din nye spanske bankkonto og å sørge for at du har den nødvendige helse- og reiseforsikringen.

Planlegg reiseruten din: Planlegg reiseruten din nøye. Ta hensyn til hvilke flyplasser du vil bruke, hvordan du kommer deg fra flyplassen til ditt nye hjem, og hvilke overnattinger du trenger under reisen.

Pakk smart: Pakk det du trenger, men prøv å unngå å overpakke. Husk at du kan kjøpe mange ting i Spania, så du trenger ikke å ta med deg alt hjemmefra. Prøv å fokusere på å ta med ting som er vanskelige å finne i Spania, eller personlige gjenstander som har sentimental verdi.

Si farvel: Si farvel til venner og familie, og sørg for at du har en måte å holde kontakten med dem når du er i Spania. Det kan være lurt å planlegge noen online møter eller videosamtaler for de første ukene etter flyttingen.

Bli klar for et eventyr: Til slutt, forbered deg på eventyret som venter. Det vil sikkert være utfordringer underveis, men husk, du er på vei til å starte et helt nytt kapittel i livet ditt i et vakkert, livlig og kulturelt rikt land.

Å flytte til Spania er en stor avgjørelse, men med riktig planlegging og forberedelse kan det være en spennende og givende opplevelse. Vi håper at denne guiden har vært til hjelp, og vi ønsker deg og din familie alt det beste på deres nye eventyr. God reise!

Der har vi det! Vår lange, detaljerte guide til å flytte til Spania. Tusen takk for at du fulgte med, og husk – solkrem er venn din, siestaer er livets krydder, og livet er for kort til å si nei til en god paella. Lykke til på reisen!

There are 2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

📩 Få tips, nyheter og jobbtilbud fra Spania på epost!

Ved påmelding aksepterer du mottak av nyheter og jobbtilbud.
Du kan melde deg av når som helst.