Bolig i Spania – 5 fallgruver og gode tips for å finne den perfekte boligen i spania.

Innhold:

Er du på boligjakt i Spania?

De fleste som kommer til Spania for å bo, pleier å bo på hotell/air BNB i en kortere periode for å prøvebo en stund i ett spesifikt område / type av bolig før de velger en mer permanent løsning, Å prøve seg frem anbefaler vi deg å gjøre også ettersom kvaliteten på boliger i Spania og Málaga kan variere ganske så mye!

Det kan være litt utfordrene å finne bolig i Spania, Jobb i Spania har derfor laget en guide med 5 tips basert på vår egen erfaring som sørger for at du som leietaker i ett Spania skal få de beste forutsetningene som overhode mulig.

Våre Tips for å finne leiebolig i Spania for nordmenn:

Det er verdt å vite at det som er klassifisert som interiørmessig fint i Spania kontra i Norden kan skille seg svært mye, for å komme til et nivå som minner om skandinavisk stil må du være forbered til å betale litt mer for dette.

I Spania er det fremdeles mange som foretrekker den klassiske Spanske interiørstilen som har hengt med siden før Franco tiden, mørke treslag, marmor fliser, multifarget granitt, med det sagt ser vi også en ny generasjon som har utviklet en egen trend som inkluderer inspirasjon fra det skandinaviske (lyst, tre, enkle møbler) + sterke farger (sitron gult, oransje, grønt) med kontraster og herlige fliser. Uansett hva du selv er ute etter finnes det noe for alle både stil og budsjettmessig.   

Hva skal jeg Lete/Søke Etter – I Hvilke kanaler finner jeg en bolig i spania?

 • »Estilo escandinavo» det betyr Skandinavisk stil, dette begrepet har de fleste meglerne i Spania hørt og det betyr at det ser moderne ut uten mørke tremøbler og fargerike rom,
 • Moderno – Det spanske ordet for moderne, dette blir svært relativt men for de fleste betyr det at boligen er innenfor en 10 års ramme designmessig.
 • Terassa = terasse
 • Balcón = balkong
 • Cocina americana = åpent kjøkken / kjøkken+stue kombo
 • Piscina = svømmebasseng (svært sjeldent i malaga centro men havet finns!)
 • Jardin(es) = hage
 • Ascensor = Heis
 • Baño = Bad
 • Moderno = Moderne
 • Larga temporada = Langtidsleie

Hvor finner man en bolig i spania/Hvilken kanaler?

Her domineres ikke landet av en tjeneste som f.eks. FINN, i Spania finnes det flere ulike kanaler både på nett og mer tradisjonelt direkte fra meglerkontor, om du ønsker å dele bolig med noen finnes det flere grupper for nordmenn i Spania, blant annet vår gruppe, det går helt fin å spørre der, under finner du en liste med de vanligste boligsøk kanalene:

 1. Fotocasa – Best, flest boliger, beste systemet, kun på spansk (eller med google translate) >> https://www.fotocasa.es/es/
 2. Idealista – Finnes på Norsk >> https://www.idealista.com/no/
 3. Pisos >> https://www.pisos.com/
 4. Yaencontre >> https://www.yaencontre.com/
 5. Globaliza >> https://www.globaliza.com/

#5 Vanlige fallgruver for nordmenn som leier bolig i Spania:

Vi ønsker på ingen måte å male opp et bilde av at det er lett å bli lurt i Spania eller at det ikke er trygt, men det finnes uetiske mennesker overalt og sannheten er at det er litt høyere sannsynlighet for å bli lurt om man ikke kan språket og reglene. Det er bra å være pålest!

1. Du Betaler for mye depositum

Dette er en såkalt klassikker, grunnet utbredt ferietursime har mange utleie fått en vond ettersmak i munnen og dette har ledet til at enkelt huseiere ønsker til tider 4 mnd. depositum for å leie ut, dette er på ingen måte en regel i Spania og kan derfor utfordres, det verste som kan skje er at du får ett nei. Det vi dessverre også ser er at mange går med på å betale 4 mnd. depositum noe som er greit om man har den type likviditet, men da må man sørge for å ha med seg tolk og eller egen advokat under kontraktskriving og faktisk få en kontrakt + bevis på innbetalt depositum –-

 Fallgruve #1 er akkurat dette, betale depositum uten bevis, det er svært mange som ikke får tilbake pengene sine i slike caser – vær smart, stå på ditt og få gyldig kvittering! 

2. Altfor høye strømregninger

Uetiske personer finnes overalt som nevnt og det finnes flere tilfeller der leietakere sitter og betaler strømmen til naboen i tillegg til sin egen strøm – og strøm er ekstra dyrt i Spania! Derfor nevner vi hele 5 tips som du kan benytte for å spare deg for både penger og hodebry- FØR du skriver kontrakt på din bolig i Spania.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å betale strømmen til naboene?

 • Be om å få sett strøm regninger for ett helt år bakover med kilowatt priser, forbruk og info om hvor mange som har bodd i boligen, er det fryktelig høyt eller blir du nektet dette kan det være ugler i mosen (eller naboer i regningen)
 • Sjekk om det er flere nærstående til boligeier i huset (ikke bevis men verdt å tenke på)
 • Sørg for at du har en egen strøm måler i leiligheten med måler.
 • Om tidligere leietakere er lett å kontakte hør gjerne med de.
 • Få eventuell skriftlig uttalelse fra megler eller huseier om strømpriser før du skriver på noe.

Vi viser til ‘Worst Case’ for at dere skal slippe å lære dere leksa ‘THE HARD WAY’ – Folk flest i Spania er snille og hyggelige mennesker som ønsker å hjelpe deg, lykke til med boligjakten på din drømme-bolig i Spania!

Andre generelle tips rundt strømforbruk for å spare penger (Oppdatert 01.07.2022)

Som nevnt er strømpriser i Spania høye, så høye som 0,42€/kWh mellom klokken 21 – 22 på kvelden, da koster kvelds TV per time 2,32€ x hver dag blir det nesten 70€ i måneden bare for å bruke TV litt hver dag – laveste raten er for tiden 0,3€ noe som er tilsvarende de høyeste strømprisene i Norge (Sørvest-Norge) etter alt som skjer i verden, De fleste av følgende tips er ikke unike for Spania / Malaga:

 • Slå av apparater som du ikke bruker (F.eks TV i bakgrunnen mens du piller på mobilen)
 • Slå av lys i rom du ikke er i.
 • Fyll kjøleskap , de tar mye energi å kjøle ned ett kjøleskap, har man mye i kjøleskapet fyller dette tomrom som ellers må kjøles ned i tillegg til at allerede nedkjølte varer vill bidra til å holde temperaturen lav = Kjøleskapet får jobbet mindre = lavere strøm bruk, det samme gjeller frysern også. PRO TIP: spiser du ofte ute som mange gjør i Spania kan du fylle den med vannflasker.
 • Investert i led-lyspærer du sparer opptil hele 82% energi per lyspære! Det sier i seg selv at du tjener inn kostnaden av led lyspærene på 0 tid.

Her handler vi våre lysperer (Amazon affiliate) de leverer raskt og kommer på døra nesten dagen etter i Malaga området>> AMAZON.ES LYSPÆRER

 • Bruk strøm når den er som billigst, f.eks vask klære mitt på dagen (j vi vet at du er ute å farter eller jobber men sett på delay-timer) sjekk dagspriser på strøm i spania og når den er som billigst her >>>>> https://tarifaluzhora.es/

LED Lyspærer bruker ca. 18% av energien som en standard lyspære gjør og en fjerdedel av halogen lamper! Invester i LED, spesielt i Spania!

3. Fukt og isolering

Som mange andre plasser som har blomstret fra turisme har det blitt bygd svært mange ferieboliger og hus på kort tid, delvis for å møte forespørselen men også for å promotere solkysten som turistdestinasjon, Dette har selvsagt fungert men ikke uten at det har skapet utfordringer – AKA du kan ende opp med en bolig i spania som kun var ment som sommerbolig – her kan det finnes alt fra muggproblemer til kulde på vintertid, av egen erfaring har jeg opplevd at det har vært 4-10 grader inne mens det har vært 20-25 grader ute på vinterne, man går ut for å tine rett og slett og det er jo ikke bra!

Her lister vi en del gode tips på hva du skal se etter og være obs på når du velger din bolig i Spania.

På vinteren:

 • Duft av mugg eller klor (klor bruker man får å vaske bort mugg) – Her er det bare å løpe, Mugg kan lede til svært mange plager og forverre andre som astma osv. ⛔
 • At det oppleves fuktig, ser spor etter fukt i vegger og tak osv. >> Om boligen er aktuelt må huseier undersøke og få eventuelle feil løst, fukt leder til mugg og mugg leder til alvorlige helseproblemer og ikke minst dårlig trivsel
 • Uvanlig kaldt i rommet – »’’he he’’ det er fordi ingen bor her» sier megleren, og ja det kan ligge noe i det men det skal ikke være iskaldt, må du bruke enorme mengder med strøm for å varme opp blir det fryktelig dyrt!

På sommeren:

 • Se etter spor av mugg, fukt og insekter – krøllete eller ‘boblete’ vegger nederst er et tydelig tegn på at boligen har utfordringer med fukt, ser du små tørre flekker som prikker (litt som føflekker) er dette altså tørr mugg som blir levende igjen når det blir fuktig på vinteren, da kommer det også insekter som trives i fuktige miljøer og mugg – HOLD DERE UNNA!!
 • Forferdelig varmt, er det ekstremt varmt (og det ikke er SÅÅÅ varmt ute) kan dette være ett tegn på flere ting som, igjen fukt (ja det nevnes ofte), dårlig isolering (dette betyr ekstremt varmt på sommeren og ekstremt kaldt på vinteren = mer oppvarming/AC = høyere strøm, kanskje fukt osv.)

PRO TIPS – VISNING I SPANIA:

 • På visning skal du ikke være redd for å se rar ut, bank lett i vegger for å sjekke etter isolering (høres det ut som papp kan det bli kaldt på vinteren og vaaaaarmt på sommeren), åpne skap og sjekk under vasker, gå rundt og lukt på alt som en hund (eller ikke, men ha med deg luktesansen, se punkter om mugg osv.), be gjerne om å få sett taket (om de finnes takterrasse)
 • Huseier pleier som regel å være med på å reparere feil som en del av avtalen /leiekontrakt – vær ikke redd for å kreve (så lenge du gjøre det med ett smil)
 • Sjekk at ting og tank funker, som vaskemaskin – noter eventuelle feil på kontrakten. til og med om vaskemaskinen synger på siste verset – alle apparater som har med vann å gjøre er en risiko for fuktproblemer.

4. Miljø, beliggenhet og støy

Selv om Malaga som regel ikke byr på høst og vinter som i Norge (med grå himmel, grå trær, grå grå) så vill du legge merke til at miljøet forandrer seg relativt mye basert på hvilken sesong du befinner deg i, en bolig i et rolig område kan være mitt i discoland på sommeren, eller kanskje du bor mitt i en koselig gågate men under påsken og flere andre ganger i året går det korps med gråtene jomfru Maria figurer 24/7 i flere uker om året, tradisjon er spennende og ikke minst kultur men søvn er viktig det også!

Bolig i Spania tips: Det var sykt gøy å bo i Calle Larios helt påsken, feria (1 og 2), konsert nummer 350, jul, 3 konger dagen mm. kom.

Tenk på:

 • Ser gaten ‘julete’ ut på vinterne eller er den stor og bred så er det sannsynlig at Jesus og Maria vill dukke opp sammen med korps på 300-mann som spiller trompet og trommer flere ganger i året.
 • Ser du bar, restaurant eller disko under (selv om det er nedlagt) kan det dukke opp en ny bar eller at den eksisterende utvider åpningstider, setter opp uteservering osv. – I Spania er folk oppe (inkl barn) til 01:00 natten og festen varer til 07:00 på morgenen, eventuelt kjøper du ørepropper eller sjekker hvor soverommet ligger i forhold til bråk fra miljøet.
 • Er du i nærheten av et torg er det stor risiko får bråk og fest utenfor på natten.
 • Disclaimer > vi liker mange av de ulike festivalene og elsker at byen er så full av liv, det er bare greit å tenke på disse punktene i tilfelle du trives med stillere miljøer > da bør du bo litt utenfor Centro histrico.

Belligenhet i forhold til transport:

 • Skal du pendle så har du flere bussholdeplasser og togstasjoner rundt omkring i Malaga, skal du reise med toget er det optimalt å bo rundt: Centro Historic ‘casco historico’, SOHO, Ensanche og perchel Sur.
 • Skal du langtidsleie bil eller kjøpe bil så anbefaler vi ikke dette om du skal bi i Centro Historico og ikke har egen parkeringsplass (f.eks. ink i leie eller leid privat) Hvorfor? jo det er svært få parkeringsplasser og færre blir det nå som Sentrum skal bestå av enda flere vakre gågater, parkeringshus koster 50€ døgnet ca og du må regne med å lete etter en rimelig parkeringsplass i noen timer > MED MOPEDER OG ANDRE LYNRASKE, LETTERE IRRITERTE PERSONER I TRAFIKKEN!!
Vi anbefaler:
 • Bo i sentrum, kanskje i en bakgate / rolig gate med kaffer (Det er ikke viktig men koselig)
 • Eie en sykkel (gjerne en du kan klappe sammen – det finnes lite sykkel parkingsplasser) >> Få tilbud fra Amazon.es her
 • Lei bil bare når du skal på utflukter for å se noen av de fantastiske stedene Spania har å by på, Sevilla f.eks. eller Cordoba, el chorro osv. osv. ….

5. At Du Ikke Er Forberedt / »Streetwise»

FOR DEG SOM SKAL SAMARBEIDE MED OSS: Nytt sted, nytt land, andre regler, annen kultur, du skal jo velge din bolig i Spania, muligens uten kunnskap i Spansk! vi hjelper deg gjerne med å møte og velge megler samt at vi blir også med på visning om du skal jobbe for Jobb i Spania, men skal du prove deg fram på egen hånd, noe som er lærerikt anbefaler vi at du:

 • Får alt skriftlig, om du ikke forstår noe be om oversettelse eller får tid til å lese gjennom avtalen – finn gjerne en engelsk talende megler eller hvorfor ikke Norsk (det finnes mange her) – be om å få avtalen på Engelsk
 • Kom forberedt: Du har NIE på plass, pass, bankkonto, fungerende telefon og jobb kontrakt
 • Bli ikke stresset av press for å få signatur av deg på leiekontrakten, du må lese og forstå denne – bruk også våre andre tips for å finne feil og ting som må forbedres, få ned dette i kontrakten.
 • Få som nevnt kvittering på depositum
 • Vær ikke redd for å kreve eller forhandle – det verste du kan få er ett nei

Oppsummert virker det som at man kommer til en skikkelig jungel, det er absolutt ikke det inntrykket vi ønsker å gi, Spania og Malaga er helt fantastisk, vi viser til ‘Worst Case’ for at dere skal slippe å lære dere leksa ‘THE HARD WAY’ – Folk flest i Spania er snille og hyggelige mennesker som ønsker å hjelpe deg, lykke til med boligjakten på din drømme-bolig i Spania!

Jobb i Spania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Jobb i Spania

Jobb i Spania

Jobb i Spania på Norsk

Søk på Stillingen